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CONSIDERA~ION OF THE DRAFT TEXT OF ANNEX I OF THE 
INTERNATIONAL CONVENTION FOR THE PREVENTION OF 

POLLUTION FROM SHIPS, 197, 

A Working Group consisting of delegationa •f Canada, Denmark, 
France, Greece, Japan, Liberia, the Netherlar\ds, Norway, SWeden, 
the Union of Soviet Socialist Republios, the Un-1 te.d: Ki1tgdom and 
the United States of America, and observers from ICS, IACS, OCIMF, 
under the Chairmanship of Mr. N. Bell (UK), revised Regulation 13 
of Annex I in•the light of the Committee's instructions, and 
arrived at the following oonoluaions·: 

Minimum Quantitz of Segregated Ballast 
l. The Working Group was asked to evolve or decide on a formula 
which would lay down minimum requirements for segregated ballaet 
for oil tankers (whioh includes coni>1nat1on carriers) of 70,000 
tone deadwe1ght and above. 

In considering the problem the Working Group took account of 
the d1eouesion that has already taken place in the Committee aa well 
aa proposals by Argentina, Prance, Japan, Netherlands, Norway, the 
United Statea and OOIMP 1n the pap~r• aubm1tted to the Committee. 
ftle Working Group decided thats 



- 2 -

· (a)• .the criteria used in a formula should be ae 
unrestrictive as possible on the design of tankers: 

(b) the parameters used should be oapable of clear 
definition and the formula should be unambiguous 
in its applicatinn; 

(c) the amount of segregated ballast corresponding t~ 
this formula should ensure that the ship may ~perate 
safely throughout most ballast voyages without 
recourse to the use of oil tanks for water ballast. 

2, After a full diecuesion which took note of footnote 35 to 
Regulation 13, the Gr~up decide~ that the use of lnaded displacement, 
deadweight, lnad draft or depth in a formula is not strictly 
relevant in the determination of ballast conditions. On the 
other hand the Grcup agreed that formulae based on length would 
least inhibit future design and furthermore ship motions are 
moat influenced by length of ship. 

It was finally decided that a formula of the type proposed 
by Argentina, USA and OCIMF.more nearly meets criteria (a) and 
(b) of paragraph 1 and fin~lizing the cneffioients in the formula 
t1 meet requirements laid dnwn in (c) of paragraph 1 the _or,..up 
took into account operational data supplied by OCIMF, Norway, 

· USSR and theoretioal studies and model teats oarrieJ out by the 
Netherlands, France, USA and other technical data. 

The ooefficients chosen for the f("lrmula should produce safe 
ballast operation with segregated ballast only, in 90% of all 
ballast voyages. Thie assessment was based nn review of available 
weather, model and actual ship data, showing thats 

(a) On typioal long ballast v~yagea reviewed (North Eur~pe -
Middle East), as well a• in the North Atlantic, there ii 
only about 10% probability of wind force exceeding 
7-8 Beautorts 
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(b) Mndel data and limited large tanker experience shrws 
satisfactory operation in 8 Beaufort,for ballast 
conditions conforming to those produced by the 
proposed tnrmula. 

The proposed formula, agreed by a substantial majority ~f 

the Grnup, is given in the revised text of Regulation 13 in Annex. 

Definition of Deadwe~ght 

3. By creating a cut-out point in this Regulation using deadweight 
it is obvious that the definition of this quantity becomes critical. 
After a lnng discussion the Group decided to recommend using the 
deadweight as defined in Regulation 1(22) of MP/CONF/C.2/WP.21. 
The proposal to use the deadweight corresponding to minimum 
geometric freebnard was not ad~pted. 

Referring to the use nf deadweight in Regulation 24 the 
Group would point out that in this context it has been the practice 
to use the deadweight corresponding to the assigned freeboard and 
it could create unfortunate anomalies ~n vessels built and under 
construction, especially in the case of sister ships, if this 
interpretation were now changed, 

Other Mattera 

4, The case nf ships on a restricted service (reference tootnnte 
,1, Regulation 1,) was discussed and some delegations were nf the 
opinion that concessions from the ballast requirements might be 
appropriate subject to the satisfaction of the Administration. 
This view was not well supported by the Gr~up. 

5, The proposal t~ fit seals on the valvea fnr ballast 
water pipes to cargo oil tanks (footnote 36, Regulation 13) was 
considered by the Group who sympathized with the intent but thnught 
the scheme would be impracticable to nperate. 
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(1) Every new oil tanker of 70,000 tons dea,weight and ab~ve 
shall be proVided with segregated ballast tanks and shall comply 
with the· reguirements of this ·Regulation.·· 

(2) The oapacity of the segregated ballast tanks shall be so 
determined that the ship may nperate safely on ballast voyages 
having regard to its draught, treeboard, stability and 
man,.,euvrability without recourse to·the use of oil tanks f"r 
water ballast except as provided for in paragraph (3) of this 
Regulation. For this purpose the minimum capacity ~f segregated 
.... ·"' .... t shall be such that in the ballast crmdi tions at any part 
of the voyaee, including ~he o~ndition consisting nf lightweight 
plus segregated ballast nnly, the ship's draughts and trim can 
meet eaoh of the follnwing requirements: 

(a) the m~ulded draught amidships (dm) in metres shall not 
be lees than: 

dm • 2.0 + 0.02 L, 

(b) the draughts at the fnrward and after perpendiculars 
shall correspond to those determined by the draught 
amidships (dm), as specified in sub-paragraph (a) ot 
this paragraph, in association with the trim by the 
stern of not greater than 0.015 L, 

(c) in any case the draught at the after perpendicular shall 
not be leea than that which 11 neoeeeary tn nbtain 
full immereion ot the propeller(s). 
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(3) In no case water ballast shall be carried in oil tanks except 
in weather o~nditions so severe that, in the opinion of the Master, 
it is necessary to carry additional water ballast in oil tanks for 
the safety of the sh1r. Such additional ballast water shall be 
processed and dispostd of in accordance with the requirements of 
Regulation 15 of this Annex, and entry shall be made in th~ Oil 
Record Book referred to in Regulation 21 ~f this Annex. 

(4) Any oil tanker which is not required to comply with 
paragraph (l) of this Regulation may however be qualified as 
a segregated ballast tanker provided t~at it complies fully with 
the requirements of paragraph (2) nf this Regu:ati~n. 


